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うっかりカツカツやって来て、うっかり居ない。( By O.)
 

2025/11/16

エース/ Ace / Sunday edition / The Rover

日曜日なので、穏やかな内容を書いています。
 
私のいくつか経験がある仕事の中で、分からない所を教えたり、訊かれたりしていた経験上、分からない人に教える際、その人の分からないポイントが教える側が分からないと、永遠に分からない人の疑問は解決しない、というものがあります。 

何が分からないか、では無く、どう分らないか、が、ポイントだというのは、あまり知られていないのではないでしょうか?
理由は、どの仕事に就いても、入ってきたばかりの人達に仕事を教える人達は、あまり社の有力ポストに就いていなかったからです。
また次世代の育成という最重要ミッションなのに、決してその社のエースは新人に教えに来ないんですね。
 
私は大きな会社で働いていた経験はそうは無いんですが、一時期、自分が面白いと思う仕事を求職の基準にしていたので、仕事に興味がある変わった新人だったんでしょう。
 
殆どの方が、社内の人間関係と仕事内容と給料と過去にやっていたジャンルの仕事に就くのに対し、私は大枠では同じジャンルですが、違う業務の面白そうだと思った仕事に応募していました。
 
仕事を覚えた後いつも思っていたのは、何故新人の時に教えに来る人は、皆教えるのが不得意なのだろう?
どうして一番仕事が出来る人と話すと、それまで分からなかった事が一瞬で分かるようになり、すぐに難しかった仕事が出来るようになるのだろう? ということでした。
 
新人研修に教えに来る人は、皆、その会社で古い方が多く、一番仕事が上手な方では無いんです。
そしてその人達の多くは、本当に仕事が出来る人達ではありませんでした。
教えるのが上手いと言われているその人達は、社内で政治的に強い立場の人達と大体仲が悪いんです。
 
その上、無駄に意地悪で、「会社の言うことを聞く人間」では無く、「その人だけの言うことを聞く人間にだけ高評価を与え、社内に放流する人達」でした。
 
それじゃあ仕事が出来る、本当に会社に有益な人達は、新人研修の時に低評価を下され、会社の重要なポストに期待の新人として入って来ないですよね。
 
書き方を変えると、
「会社に経済を貢献できる仕事が出来る人間」の状況判断力、基礎認識力、常識や良識と、いざという時には自分で「会社や社員に利益をもたらす判断が出来る人」には、低評価を下し、
 
「あまり会社に有益ではない人物か長く働いていた人が、今は会社がとても忙しいので、エースに研修をさせる訳にはいかないから、暇な人か仕事ではなく社内で教えるのを専門にやっていた人達に、まずは基本を覚えさせて欲しい」と言われて、新人レクチャーの仕事に就いている人なんです。
 
でもその人達は、仕事のエースでは無いんですよね。
 
会社は出来る限り、エースを沢山持ちたいんです。
各部署に仕事が出来る人達を揃え、エースが居たら、その人をサポートしながら、エースをサポートしている自分と、自分達が所属しているチームと会社全体に、利益を出せる人を探しているのに、エースの仕事の仕方や、エースが一体どういう人材であり、その人の何が会社に取って有益で、何故会社が望んでその人を出世させ、その人の為のチームを作っているのかを、知らない人達が、会社に入ったばかりの人達を教えるんです。
 
 
私は何故かいつも、最終的にその会社の一番出来る人と話す機会がありました。
よく分からない人生なので、たまにはそういう人間も地球上にいるのでしょうね。
 
そして私は、エースと呼ばれる人達は、絶対にアニメ・パトレイバーの後藤隊長のような人では無い、と知っています。
多いんですよね。彼の真似をすると、仕事が出来る人有能な人だと、「思ってもらえる」と勘違いしている人って。
 
普段は出来る自分を隠していたり、組織の混乱の際に自分のチームの益のみ追求したり、プロジェクトや状況に何も関わりが無いのに、一番最後に必ず格好良い事を言って急に重要人物ぶったりすると、緊急時には人の神経を逆撫でするのを、知らない人では無いんです。
後藤隊長は、現実であの話し方をすると、不快でしか無い事を、知らない人ではありません。
 
彼と同じ言動だけで、自分が一番有利になる、と信じている人を未だに私は見かけますが、一緒に仕事をしている人達は黙殺していましたよ。
 
とてもシリアスな状況で、相手が冷静に尋ねているのに、そんな時に後藤隊長の劣化モノマネをご披露し、
「私はこんな時にも、カミソリ後藤の昼行灯態度です。」
と大変困っている人達をギョッとさせ、命に関わる問題で困っている人達の為に尋ねたスタッフは、険しい目でその人を見ていました。 

私はその経験から、とても大変な状況であっても、必要なことをやろうとせず、自分がどう見えるかだけを、他者や無関係な状況を勝手に利用してまで、自己アピールをし続けるタイプの人を、「自己演出バカ」と心の中で呼ぶようになりました。
 
エースは、いつも沢山の情報に囲まれています。
人より仕事の情報量が多いので、情報整理力に非常に特化しており、 常に冷静で、礼儀正しく、物静かで、何をどうすれば自分のチームが上手く機能するか、を常に判断して、適切に処理し続ける人がエースなんです。
 
「いざという時は自分で判断しろ」を毎日やっているので、
”昼行燈”をやってるヒマが無い人が、エースです。
 
劇中、後藤隊長は左遷された人だったんですが、本当は凄い人だった、というキャラクターです。私も大変好きな、凄いな、と感心するキャラクターです。
 
でも本当は、どうなるか分かりもしない、予算投資も必要無いと判断されている、新しい部署に追いやられた人なんですよね。
いつでも予算を打ち切り、その部署を廃止しても、大した損益では無いと判断された場所だったんです。
パトレイバーの後藤隊長は、情熱大陸やプロジェクトXに結果論で取り上げられている、現実には居るはずも無い、セブンイレブン伝説で床を拭き続けていた人だったんです。
 
ちなみに後藤隊長が先見の明があった訳ではありません。
後藤隊長を任命した人に先見の明があったんです。
 
後藤隊長は、いざという時に責任をおっ被せて辞めさせても良いと判断されている人物だったんです。
どういう事かというと、出来れば辞めて欲しいリストに常に入れられている人だったんです。そこが痛快ですよね。
 
本当に切れ者で熱いハートの持ち主なら、大してテストもしていない機械に若者を乗せる訳無いし、そもそもそんな所に配属される前に、上手く政治力を発揮して隊長を受けていませんよ。(やは!)
 
エースと言われている人は、そうと知らない私が分からないでいる仕事を一回か二回見ただけで、「ここはこうしてみたら良い」とあっさり伝えて、忙しいので足早に立ち去って行きました。
どの仕事でも全員そうでした。
そして、私はいつも次の瞬間から、仕事が出来るようになりました。
 
販売の経験もあるんですが、ノルマに達さない日は全期間でたった2日しかありませんでした。
それは大昔、グループ企業下であまり店に居ないその人に、いきなりその種類の仕事の勘所を教えられたからでした。
 
その人は時々、単刀直入に私に何が出来ていないか一言で教え、その上の段階に進むやり方を教えました。
私はただのアルバイトでしたが、その地区のトップの人やさらに大きな地区総合のトップの人が来るという日に、その人は、お前がやれ、と私を選びました。
 
その頃、私は小さな女の子でしたので、「上手いな」「これからはお前がやってくれ」と誉めそやす社員さん達の中で、同じように喜んでくれながら、「でもそれじゃマクドナルドだ」とあっさり言いました。
「もっと相手に伝わるように言い方を変えろ」
と言いました。
確かに私は、機械的にすごいと思っている話し方をつなぎ合わせて言っただけでした。
言い方をすぐ変えた私は、よその街の未来で、オペレーションでしくじった事は一度もありません。
 
私は自動車の仮免許試験を一発で合格しています。
本試験は当日インフルエンザで受け、一度落ちましたが、その時自動車学校の先生が「なぜ落ちたんだ?」と不思議そうに訊きに来るほど、優秀な自動車免許取得受講生でした。
本試験も二度目で当然パスしました。
 
卒業する時に先生は名残惜しそうに「2輪免許もやらない?」と言って下さいました。
当時、自動車学校は、女の子は全員一回は泣かされる、という怖い所でした。
 
入学金を支払い、適正試験という筆記試験を受講カリキュラム初日に受けるシステムだったんですが。
用紙が配られた後、試験を見張る先生が、やたらと筆記具をここに置け、そしてこの姿勢をしろ、と言う人でした。
 
普通に何となく言われる通りにやった私を含め他の生徒達の中、何故か教室の端で一番前の席に座っていた男性に、その見張りの先生は執拗に指示を繰り返しました。
彼は一度言われる通りにしました。
でもまた言われました。
すると彼はもう体を動かしませんでした。
顔を上げてまっすぐ見張りの先生を見返していました。 

見張りの先生は、「聞こえませんでしたか? そうしないと始めません」と言いました。
するといきなり彼は立ち上がり、適正試験の教室から出て行きました。
呆気に取られていると、急に外から職員と先生方が数人入ってきて、その見張りの先生は交代させられました。
交代した新しい先生は、何も言わずに適正試験を開始しました。
 
歳を取ってそうだったのだろう、と分かる事ですが、最初の見張りの先生は人の足元を見て圧迫言動をする常習で、生徒からクレームが出ていたか、噂があったのでしょう。
この見張りの先生が適正試験の監督をした時だけ、適正試験をおざなりにパスしてしまう生徒が増える、と。
 
こういう奴が、仕事が出来ない人間の代表です。
「人を自分の言う通りにしたいだけ」の自身の衝動に従って状況を利用し、「適正試験を受ける生徒の邪魔をした人間です」
 
必要なんか無いんです。その人は普通に座っていたのですから。 

私はその学校で、乗車訓練の時の担当教官を変えてもらいました。
担当教官を変えて欲しいと申し出て良い、と当時の恋人に教えて貰っていたからです。
 
最初の教官は、私の耳元に顔を近づけて怒鳴りました。
ハンドルを握っているのに。
分かっていないからと言って、そうすれば私は動揺するのは分かり切っているのに、このままこの教官に担当され続ければ、運転を覚えるのが上手くなる訳ないと判断しました。
私は、たまたま他の教官の時、この人の教え方は何故かすぐ分かる、と覚えていた人に、担当教官を変えてもらいました。
 
先生を変えてもらった初日、車に乗ってしばらくして、「内輪差はそんなに気にしなくて良い。歩行者を巻き込まないように運転して」とだけ新しく変えて貰った先生は言いました。
私は、仮免許を受ける頃には、その先生の自慢の生徒になり、学校内で私の事を知らないスタッフは一人もいませんでした。
 
路上教習に出た時、別の先生が車をどう走らせたらいいか道での位置の取り方が分からず、それをまだ言語化出来ていない私に、乗車して5分で、「エナメルさん、道の真ん中に想像で一本線を引いて。その線が運転している車のセンターに合うように走らせて」と言いました。
1秒後に、私は安定して車を運転できるようになりました。
 
あの学校のエースはこのお二人です。
耳元で怒鳴った先生は、変えて貰った新しい先生の待つ車に向かう私に、外で偶然合った時、大声で何度も呼び止めました。
離れた所を歩いていたので無視している私を、執拗に呼び続け、反応しないと永遠呼ばれ続けそうだったので顔だけ向けると、「内輪差分かった?」と言いました。
軽く頷いて前を向く私に、「無視しやがって」と大声で吐き捨てました。
でも近くに居た他の先生が「そうですか?」と嫌に大きな声で返事をして、そいつはそれきり黙りました。
以降、二度と私に話しかけて来ませんでした。
 
私が変えてもらった新しい先生は、他の先生が路上教習の時にそっと笑いながら教えてくれました話によると、以前、運転免許試験場で教えていた優秀な教官だったそうで、この学校に就職した今でも、頼まれて試験場に教えに行っている人でした。
(多分、元交通機動隊。日本で一番運転が上手いと知らぬ者は居ない部署の人) 

エースは、一人でエースになれる人がエースになります。
だからエースなんです。
そして、仕事が一番上手く出来るから、他の人の仕事の下手な所を一回か二回見ただけで、デバック(修正)が出来るんです。
だってその会社で一番、仕事が出来る人なんですから。
 
新人研修のエラー(問題点)は、或る新人が仕事で分からない所を持っている。です。
仕事が出来ない人、又は仕事が上手く出来なかった人が、新しくその業務に就く人達の仕事について不明な点が、何故分かるんでしょうね。
 
私はその後、何十年も経過した今、「相手の分からない所が分かっていない人に、仕事を教えられる訳が無い」と、考えている事を公開してもいいのだと、最近分かりました。 

「あの人の教え方が悪いんだ」は、決して言ってはいけない八つ当たりですが、
「自分の分からないポイントがこの人に伝わっていない」
とは、心の中でだけなら、思っても良いですよ。
 
”だってその人、多分その社のエースじゃないでしょう?”
 
それでは、素敵な日曜日をお過ごし下さい。
 
20251116 21:04 文章を直しました。
20251120 13:19 文章を直しました。
 
 
 
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Since it's Sunday, I'm writing something gentle.

In my experience working in several fields, I've often been asked to explain things I didn't fully understand myself.  

From that experience, I've learned that when teaching someone who doesn't understand, if the teacher doesn't grasp the specific point the learner doesn't get, the learner's question will never be resolved.

Isn't it true that the key isn't what they don't understand, but how they don't understand? This point isn't widely known, is it?

The reason is that, no matter what job you take, the people teaching newcomers rarely held influential positions within the company.
Also, when it comes to nurturing the next generation, the company's top performers never come to teach the newcomers.

For some reason, I always ended up talking to the most capable person at that company.

Life is a mystery, so I suppose people like that exist on this planet after all.

And I know for certain that people called “aces” are absolutely nothing like Captain Gotō from the anime Patlabor.
 
There are so many of them. People who mistakenly believe that imitating him will make others “think” they're capable, competent individuals.
 
They're not unaware that in reality, speaking like that—hiding your true capabilities normally, prioritizing only your team's interests during organizational chaos, always delivering a cool line at the very end to act important—is nothing but a way to rub people the wrong way during emergencies.

I don't have much experience working at large companies, but for a while, I based my job search criteria on finding work I found interesting. I suppose that made me an unusual new hire who was genuinely interested in the work itself.

While most people prioritize workplace relationships, job content, salary, and landing a position in the same field they've worked in before, I applied for jobs that seemed interesting—even if they were in a different role within the same broad field.

After learning the job, I always wondered: Why are the people who come to train new hires so bad at teaching?
Why is it that when you talk to the most skilled person, things you didn't understand suddenly click, and you can immediately handle difficult tasks?
 
The people who come to train new hires are often senior employees at the company, but they aren't necessarily the most skilled at the job.
And many of them weren't truly capable workers.
The people said to be good at teaching were usually on bad terms with those holding strong political positions within the company.
 
On top of that, they were unnecessarily mean. They weren't “people who listen to the company”; 
they were “people who only gave high evaluations to those who listened to them personally and then released them into the company.”
 
So, the truly capable people, the ones genuinely beneficial to the company, get low evaluations during new employee training and don't come in as promising new hires for important company positions, right?
 
To put it another way,
they give low evaluations to people with situational judgment, foundational understanding, common sense, and sound judgment – people who can make decisions that benefit the company and its employees when it matters.
 
Then, when the company is extremely busy and can't spare its top performers for training, they turn to those who aren't particularly valuable or who have been around for a long time. 
 
They say, “Since the company is so busy right now, we can't have our top performers do the training. We need someone with free time or someone who specializes in teaching within the company to teach the basics first.” And that's how people end up in the role of new employee lecturers.

But those people aren't the top performers at work, right?
 
Companies want to have as many top performers as possible.
They want to staff each department with capable people. If there's an ace, they seek someone who can support that ace while also generating value for themselves, their team, and the company as a whole. Yet, people who don't understand how the ace works, what kind of talent the ace is, what makes that person valuable to the company, why the company wants to promote them, or why they're building a team around them—these are the people teaching the newcomers.

Like that—someone who hides their true capabilities, pursues only their team's interests during organizational chaos, and always saves the most impressive words for last. They don't realize that in reality, that way of speaking only grates on people's nerves during emergencies.

I still see people who believe that just mimicking Captain Goto's words and actions will put them in the most advantageous position, but the people working alongside them ignored them completely.

In a very serious situation, when someone was calmly asking a question, they'd perform a poor imitation of Captain Goto, declaring,
“Even in times like this, I maintain my razor-sharp, yet utterly useless, Captain Goto attitude.”
 
In a very serious situation, when the other person was calmly asking questions, he proceeded to perform a poor imitation of Captain Goto, declaring, “Even at a time like this, I maintain my razor-sharp, yet utterly useless attitude.” 
This startled the people who were already in great distress. 
The staff member who had asked the question out of concern for those facing a life-threatening problem glared at him with a stern look.

From that experience, I started calling people like that “self-promotion idiots” in my mind. They're the type who, even in extremely difficult situations, refuse to do what's necessary and instead keep trying to make themselves look good, exploiting others or irrelevant circumstances just to keep up their "Self-Promotion Information Fool."
 
An ace is always surrounded by a lot of information.
Because they handle more work-related information than others, they are highly specialized in organizing information. 
 
They are always calm, polite, and quiet, constantly judging what needs to be done to make their team function smoothly, and consistently handling it appropriately. That's an ace.
 
Because they practice “make your own decisions when it matters” every day,
an ace is someone who has no time to be a “daytime lamp.”
 
In the show, Captain Gotō was portrayed as someone who had been demoted, but he was actually an incredible person. He's a character I really admire and find amazing.
 
But in reality, he was someone shoved into a new department where no one knew what would happen, and where no budget investment was deemed necessary.
It was a place judged to be insignificant enough that cutting its budget or abolishing the department entirely wouldn't cause any major loss or gain.
Captain Gotō from Patlabor was the kind of person featured in shows like Jōnetsu Tairiku or Project X after the fact, someone who supposedly kept mopping floors in the Seven-Eleven legend—someone who shouldn't exist in reality.
 
Incidentally, Captain Gotō didn't possess foresight.
The person who appointed Captain Gotō had foresight.
Captain Goto was someone deemed acceptable to pin the blame on and push out when push came to shove.
In other words, he was perpetually on the list of people they'd rather see resign. That's what makes it so satisfying, right?
 
If he were truly a sharp operator with a fiery heart, he wouldn't have put young people in machines barely tested. And before even getting assigned there, he would've used his political savvy to land a better captaincy. (Yaha!)
 
The person called the ace—someone I didn't know was the ace—saw me doing a task I didn't understand just once or twice, casually said, “Try doing it this way here,” and then hurried off because they were busy.
That happened with every task.
And from the very next moment, I was able to do the work.

I do have sales experience, but I only missed my quota on two days during my entire tenure.

That was way back when, under a group company, someone who wasn't often in the store suddenly taught me the key points of that kind of work.

That person would sometimes bluntly tell me in one sentence what I wasn't doing right, then teach me how to do the next step.

I was just a part-timer, but on the day the top person from that district and the even higher-up from the larger regional headquarters were coming, that person chose me, saying, “You do it.”

Back then, I was just a little girl. Amidst the employees praising me, saying things like, “You're good at this,” and “You should handle this from now on,” I shared their joy but simply said, “But that's just McDonald's.”

“Change how you say it so it gets across better,”

I told them.

It's true—I'd just mechanically strung together phrases I thought sounded impressive.

After immediately changing my approach, I never once messed up operations in other cities.

I passed my provisional driver's license exam on the first try.
I took the final exam while sick with the flu and failed once, but I was such an outstanding student at the driving school that my instructor came to ask me, puzzled, “Why did you fail?”
Naturally, I passed the final exam on my second attempt.
 
When I graduated, the instructor said wistfully, “Why not get your motorcycle license too?”
Back then, driving school was a scary place where every girl cried at least once.
 
The system required paying an enrollment fee and taking an aptitude test—a written exam—on the very first day of the course.
After the papers were handed out, the proctoring instructor was the type who kept saying things like, “Put your writing utensils here,” and “Sit like this.”
 
While the rest of us, including me, just did what we were told, for some reason, the proctor kept repeating instructions to a man sitting at the very front, on the edge of the classroom.
He did as he was told once.
But he was told again.
Then he stopped moving.
He lifted his head and stared straight back at the proctor.

The proctor said, “Didn't you hear me? You won't start until you do.”
Suddenly, the man stood up and walked out of the aptitude test classroom.
While we were stunned, several staff members and teachers suddenly entered from outside, and the proctor was replaced.
The new teacher started the aptitude test without saying a word.
 
It was probably because he was older, but the first proctor must have been a habitual offender, receiving complaints from students or having rumors about him.
It was said that whenever this proctor supervised the aptitude test, more students would carelessly pass it.
 
This guy is the epitome of someone who can't do their job.
He exploited the situation, driven by his own impulse to “just make people do what he says,” and became “the person who interfered with the students taking the aptitude test.”
 
It wasn't needed. That person was just sitting there normally.

I requested a change of driving instructor at that school during my on-road training.
My boyfriend at the time had told me it was okay to ask for a different instructor.
 
The first instructor leaned close to my ear and yelled at me.
Even though I was holding the steering wheel.
He knew full well that doing that would unsettle me, even though I didn't understand. 
I decided that if I stayed with this instructor, I'd never get good at driving.
By chance, when I was taught by another instructor, I switched to someone whose teaching style I somehow understood immediately.
 
On the first day with the new instructor, after getting in the car and driving for a while, he simply said, “Don't worry too much about the turning radius. Just drive carefully to avoid hitting pedestrians.”
By the time I got my provisional license, I had become the instructor's pride and joy, and there wasn't a single staff member at the school who didn't know me.
 
During road training, another instructor couldn't explain how to position the car on the road to me—I hadn't even verbalized it yet. Five minutes after getting in the car, he said, “Enamel-san, imagine a line down the middle of the road. Drive so the center of your car aligns with that line.”
One second later, I was driving steadily.

These two are the stars of that school.
The teacher I had replaced shouted my name repeatedly when we happened to meet outside as I headed toward the car where the new teacher was waiting.
Since I was walking some distance away, he persistently kept calling out to me even as I ignored him. When I finally turned just my face toward him, he continued, “Got the inner wheel difference?”
When I gave a slight nod and turned back around, he spat out loudly, “You ignored me, didn't you?”
But another teacher nearby replied in an unpleasantly loud voice, “Is that so?” and that bastard shut up after that.
He never spoke to me again after that.
 
The new instructor I requested, thinking “I get this guy,” was someone another teacher quietly mentioned with a smile during a road lesson. Apparently, he was an excellent instructor at the driver's license test center. Even after getting hired at this school, he still gets called back to teach at the test center.
(Probably a former traffic patrol officer. From the unit where everyone knows they're the best drivers in Japan.)
 
An ace is someone who can become an ace on their own. That's why they're an ace.

And because they're the best at their job, they can debug (fix) others' mistakes after seeing them just once or twice. After all, they're the most capable person in the company.

The error (problem) in new employee training is that a new hire has areas they don't understand about the job.
How could someone who can't do the job well, or who couldn't do it well, possibly understand the unclear points for people newly assigned to that task?

Decades later, I've recently realized it's okay to openly state what I've been thinking all this time: “You can't teach someone who doesn't understand what the other person doesn't understand.”

Saying “That person's teaching is bad” is never acceptable—it's just taking it out on someone else.
But thinking to yourself, “This person hasn't grasped the points I don't understand,” is okay.

“After all, that person probably isn't the company's top performer, right?”

Well then, have a wonderful Sunday.
 
 
20251116 21:04 Revised the text.
 

Translated with DeepL.com (free version)

 
 
 
 
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2025/11/14

何が何だか分からないメニュー・桃のシチュー / A menu where I can't figure out what's what / Peach Stew / Great Hacking / 1cabin

  

  

何が何だか分からないメニュー
 
・桃のシチュー
 
これは以前、日本のSmapSmapという、スーパースター達がゲストと観客の前で手料理を作る番組が有り、その最初のレシピ本に載っていたフルーツグラタンの味を参考にした料理です。
又、アガサ・クリスティの小説にも出てくるそうですが、こちらはシロップ漬けのフルーツを差す、当時のイギリスでの朝食なんだそうです。
今回は朝・昼・夜、いつでも食べられるオリジナルの桃のシチューです。
 
桃のシチューと名付けたのは、カスタードクリームを温めて材料のフルーツを入れるだけで、また来年も作ろう! と思えるからです。 BRMC Enamel.
 
3日前にやっておく事
5粒の干し葡萄の為のマイヤーズ・ラム ・オリジナルダークを用意する。
干し葡萄を1袋買う  

プラスティック容器やガラス容器に、購入した袋全部の干し葡萄を入れ、5粒の干し葡萄の為のマイヤーズ・ラム・オリジナルダークで漬け込む。
当日5粒しか使用しないが、作っていればその後、色々と楽しい。

材料 桃のシチュー1皿分
桃の缶詰(黄桃) 1缶(桃の実が1/2個カット入りなら、それぞれ適宜カットする)
ドラゴンフルーツ 1個 

ドラゴンフルーツ


カスタードクリーム 電子レンジ調理版 材料

卵 卵黄のみ2個分
小麦粉 10g
砂糖 30g 
粉砂糖 適量 
生クリーム 200cc( 1カップ)
牛乳 150cc 
バニラエッセンス 1瓶から3滴

カスタードクリーム 電子レンジ調理版 器具

泡立て器(少し混ぜるだけだが、口当たりを滑らかにする為必要) 
耐熱ガラスボウル 直径20cm相当のもの
ふるい ハンディ・タイプ、円形のものどちらでも
計量カップ 100円均一でもアマゾンでも取り扱いがある
 
ここで計量カップと書くのは、スウィーツ制作には計量が欠かせないからだ。
電子レンジ版であっても、本格版だとしても、必ず計量カップが役立つ。この機会にぜひ手に入れてくれby Pro.O.
 
カスタードクリーム 電子レンジ版 作り方
1 耐熱ガラスボウルに卵2個分の卵黄のみを割り入れ、泡立て器を縦横にジグザクを描くように混ぜる
2 薄力粉をボウルの上でふるい、直接ボウルの中に粉を落とす
3 牛乳をボウルに加える
4  ラップをせず、600wの電子レンジで2分加熱する
5 取り出し、泡立て器を縦横にジグザクを描くように混ぜ、滑らかにする
7 600wの電子レンジで1分加熱する
8 5と同様に泡立て器で混ぜる
9 600wの電子レンジで1分加熱する(合計3回)
10 取り出し、泡立て器で混ぜる 
11 バニラエッセンスを3滴加え、軽く混ぜる
(通常はこの後冷やして保存だが、すぐ食べるのでこのまま)
 
最初は注ぎ口を鋏でカットして穴を空けます
  
カスタードクリーム 本格版 材料 
卵 卵黄のみ2個分
小麦粉 10g
砂糖 30g 
粉砂糖 適量 
生クリーム 200cc( 1カップ)
牛乳 150cc 
バニラエッセンス 1瓶から3滴  又は、バニラビーンズ(バニラの鞘 1本分)
マイヤーズ・ラム・オリジナルダーク 瓶の蓋1杯分
(これは5粒の干し葡萄の為) 

カスタードクリーム 本格版 器具

泡立て器(少し混ぜるだけだが、口当たりを滑らかにする為必要) 

耐熱ガラスボウル 直径20cm相当のもの
ふるい ハンディ・タイプ 円形のものどちらでも
計量カップ 100円均一でもアマゾンでも取り扱いがある
エプロン
ミトンタイプの鍋掴み
30cm相当の竹ベラ(ターナー)
果物ナイフか調理ナイフ
耐熱ガラスボウル 1個
ミルクパン 2個 か、ミルクパンとミルクパンより少し大きい片手鍋 
出来上がったカスタードクリーム入りの片手鍋の下に敷く、水で濡らし軽くしぼったタオル 1枚 
 
カスタードクリーム 本格版 
前準備
バニラビーンズの鞘にナイフの先を刺し、鞘の形に沿って切り離す
黒い粒が鞘の中から出てくる。それがバニラビーンズだ。鞘も使うので捨てるな 
 
本格版 作り方
1 耐熱ボウルに卵黄を割り入れ、砂糖を入れ、薄力粉をふるい入れ、その都度、泡立て器で縦横にジグザクを描くように混ぜる
 
2 ミルクパンに牛乳を入れ、沸騰直前まで温める。ミルクパンと牛乳の縁に小さく泡が出来れば火を止め、コンロからミルクパンを下ろす
 
3 ミルクパンの中の牛乳にバニラビーンズと鞘を入れる

ここから、カスタードクリーム作りが難易度が高いと言われる工程に入ります。
スピードが命です。
貴方が可能な範囲で、急いで混ぜて下さい。
 
ガスコンロと調理に必要な物以外、全部テーブルに移動して下さい。
足元にも躓くような物は、コンロからすべて離して下さい。
 
必要な物は、火に掛けるミルクパンかそれより少し大きい片手鍋、片手鍋にすぐ中身を注げるように置いてある 3のミルクパンと、下にひいたタオル、竹ベラ30センチ相当(ターナー)、鍋つかみ・ミトンでやりましょう!
コンロの脇に、キッチンペーパー1ロール。
暖房を少し弱くして、体力勝負に備えます。
必要な方はグラス1杯の水を、コンロと脇に置いてあるミルクパンから少し離して置いて下さい。 
真剣にやらないと、失敗する上に火傷しますよ。

4 1の耐熱ボウルの中身を全部ミルクパンより少し大きめの鍋に移す
 
5 4の鍋を火を止めたコンロに置く
 
6 牛乳とバニラビーンズを混ぜたミルクパンをコンロの脇に置く。必ず利き腕の側に置く
 
7 エプロンと利き腕とは反対の手にミトンを着ける(火傷防止の為です)
 
8 竹ベラ(ターナー)を、牛乳とバニラビーンズを混ぜたミルクパンのすぐ傍、利き腕側に置く。ここでバニラの鞘だけを取り出します
 
9  竹ベラ(ターナー)をすぐ取れるように、持ち手を体側に向けて置きます。
本当にすぐ取れる所に置かないと、失敗します

今から何をするかというと、1で混ぜたペーストの中の薄力粉に火を入れます。混ぜたまま火を入れるから、滑らかなカスタードクリームになり、カスタードクリームのとろみが出来ます。 

これが成功することで、パティシエが作ったカスタードと同じカスタードクリームが出来ます。
真剣にやって下さい。
桃のシチューはカスタードクリームが勝負です。
頑張りましょう。
やるなら1流のやり方で1流のものを作りましょう。
仕事と同じ冷静さと本気さでやらないと、カスタードクリームになりません。

 10 片方の手でしっかり鍋の柄を握ります

調理は全て、これくらいはレシピに従わなくていいや、という、一度も作ったことの無い人の油断が失敗を招きます。菓子作りは特にそうです。全部が正確に、真剣にやらないと、失敗するだけです。
 
私見ながら、レシピの殆どは、プロの料理人か料理研究家が、キャリア50年以上クラスの先生から教わって数十年作り続けている工程と分量か、キャリア20年以上の料理人が、10回は同じものをテストして作って洗練させた工程が載っています。
レシピ通りにやって失敗する筈が無いんです。
 
生クリームと計量スプーン
 
初めて作る方は、それでもアクシデントがあるから失敗する可能性がありますが、殆どのレシピ本は、初めてその料理を作り、料理に慣れていない人向けに作られています。
落ち着いて、事前に工程フロウをなんとなく頭でイメージして、器具をすべて揃えて出しておき、材料の確認をすれば、成功するように作られています。
 
カスタードクリームは、菓子作りの中でも難易度が高く、それより難しいのは、シュークリームの薄い皮を、霧吹きで水をかけてオーブンで焼き、膨らませる作業です。
シュークリームの皮は、霧吹きの水が丁度良く掛からないと、化学反応が起きずに膨らみません。 
皮を家庭のオーブンで膨らますのは、3回作ったぐらいでは奇跡だと知られています。 

そのシュークリームの中身が、カスタードクリームです。
これからは、手作りのシュークリームを差し入れて下さったり、貴方にだけ贈ってくれる方の場合は、ロマンスを疑うくらいの感謝で食べて下さい。 

11 利き手で火を中火の弱火にします。弱火だとカスタードは失敗します。中火の弱火です。確実にやって下さい
 
12 火が点いたらすぐにミルクパンの中の牛乳を、貴方が頭の中でイメージする、フライパンの底が見えそうな程薄いクレープを作る時の一番少ない量を、利き手で片手鍋に入れてください。
この動作終了まで、長くて0.1秒と考えて下さい
 
13 すぐミルクパンを脇に置き、竹ベラを取って鍋の中を竹ベラを体の方へ向けた斜めにし、鍋底にペーストと牛乳を擦り付けるように、貴方が出来る最大の速さで混ぜて下さい。
大・小の円を描くように、片手鍋のペースト全体と牛乳を混ぜ続けて下さい
 
速さは、ラッシュ時のガソリンスタンドで窓を拭くスピードです。音が出ますが、その速さで正解です
 
片手鍋がコンロからずれないよう柄をしっかり握り、鍋をコンロに押さえつけて、利き手で竹ベラを素早くかき混ぜ続けて下さい。
牛乳の白い色がミルクパンの黄色いペーストに溶けて消えて見えなくなるまで、かき混ぜ続けます
 
14 1回目の牛乳が消えたら、すぐに次の牛乳を同じ分量、鍋の中の卵色のペーストに入れて、また同様にかき混ぜて下さい。
これを牛乳が無くなるまで5回以上繰り返します
 
途中、竹べら(ターナー)が重く感じますが、それでカスタードクリームの成功が分かる合図です。とろみがもったりとしてくるぐらいが成功です

今回は桃のシチューですので、通常のカスタードより緩くなるように分量を計って作っています。
 
なので、本当に申し訳無いんですけど、
通常作るより、カスタードクリームを火にかける時間を短くしないと、シチューと呼ぶにはカスタードが固くなり過ぎてしまいます。
なので、牛乳の量は決して変えず、なるべく早く、カスタードクリームを完成させて、鍋を火から下ろして下さい。

15 カスタードクリームの鍋を火から下ろしたら、濡れたタオルを引いた上に置きます。あとはフルーツを切るだけですので、温まった鍋からそれ以上火が入ってカスタードクリームが固くなる恐れがありません
 
16 桃の缶詰を空けて、桃を縦長にスライスする
 
17 ドラゴンフルーツは水で洗い、ボードの上に置いて縦半分に切り、さらにそれを縦半分に切る。
尖った側から皮を掴み、そっと剥がすと、実が出てきます。
それをさらに小さな三角形になるように切る
 
皮を剥いたドラゴンフルーツ 白い実はグッドデザイン
 

18 皿に桃のスライスを並べ、上にカスタードを平たく掛ける

19 カスタードと桃のバランスを見て、ドラゴンフルーツを散らす
 
20 マイヤーズ・ラムに浸しておいた干し葡萄を5個、仕上げに乗せる
 
21 粉砂糖を控えめに、シックになるようにかける
 
出来上がりです
 
 
桃のシチュー
 
美味しいですよ。
 
桃のシチュー ヴィーガンメニュー
 
ベジタリアン用カスタード

は、豆乳や植物性ミルクをベースに、米粉やコーンスターチ**を加えて加熱して作ります。市販のカスタードパウダー(卵不使用タイプ)も便利で、冷水と混ぜるだけで作れるものもあります。

手作りヴィーガンカスタードの作り方
材料: 豆乳(または好みの植物性ミルク)、米粉(またはコーンスターチ)、きび砂糖やメープルシロップ、バニラエッセンスなど。
 
手順:
    1. 鍋に米粉と豆乳を入れ、火にかける前にダマにならないようによく混ぜる
    2. 弱火にかけ、木べらなどで混ぜながら加熱する。とろみがついてきたら、お好みの甘さになるように砂糖やメープルシロップを加えて混ぜ合わせる
    3. バニラエッセンスを加えて香りを加える
    4. 火を止め、粗熱が取れたら冷蔵庫で冷やして完成
 
from Google AI

 
粉と水で作るカスタード
 
生クリームに粉と水(又は牛乳)を混ぜてあっという間に出来るインスタントがあるようにカスタードクリームにも、粉と水を混ぜるだけで出来上がる製品がありました。
 
ニップン めちゃラク カスタードクリーム ミックス 
40g×6個  1345円

Amazonリンク
 
ただ残念な事に、こちらは日本だけでしか取り扱いが無いとのことで、国外の皆さんは日本にいらした時に買ってみて下さいね。(ハラル展開もまだだそうです。残念)
 
こちらは業務用のカスタードパウダーだそうです。
 
正栄 カスタードパウダー 500g
CUSTARD POWDER 業務用 カスタードクリーム 1060円
 
Amazonリンク
 
ラルフードのカスタードパウダーもあるそうです。
 
卵不使用のカスタードパウダー (500g) 1100円
Amazonリンク
 
 

切る前の黄桃とカットしたドラゴンフルーツ


この桃のメニューは、カスタードクリームが温かい状態で食べるのが、一番美味しいと思います。
一年で最も嫌な日々と、普段でもショックを受けてる大切な方に、ぜひ出してあげて下さい。
その場合は分量は2倍です。BRMC Enamel.  
 
参考図書 工程順のみ 
洋書のようなシンプルクッキーとケーキの本  西岡知子
主婦と生活社
 

 
"分からなければ、トーストに乗せろ!"
Mater A 
 
 
Do Different! 
 
 BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A








20251114 23:42 音楽を追加しました。  
20251116 23:59 文章を直し、大幅に改訂しました。
20251116 10:28 文章を直しました。
 
 
 
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purish = the real deal

A menu where I can't figure out what's what
 
・Peach Stew

This dish was inspired by the flavor of a fruit gratin featured in the first recipe book from Japan's “smap smap”—a show where superstars cooked homemade meals in front of guests and audiences.
It also appears in an Agatha Christie novel, though that refers to syrup-preserved fruit, a breakfast staple in England at the time. This time, it's an original Peach stew you can enjoy anytime—morning, noon, or night.

I named it Peach Stew because it's as simple as warming custard cream and adding the fruit ingredients—and it makes you think, “I'll definitely make this again next year!” BRMC Enamel.

Things to do 3 days in advance:
Prepare Myers' Rum Original Dark for the 5 raisins.
Buy one bag of raisins.

Place all the raisins from the purchased bag into a plastic or glass container and soak them in the Myers' Rum Original Dark reserved for the 5 raisins.
Only 5 raisins are used on the day, but having them prepared makes for various enjoyable uses afterward.

Ingredients for 1 serving of Peach Stew
Canned Peaches (yellow Peaches) 1 can (if the Peaches are cut into 1/2 pieces, cut them appropriately)
Dragon Fruit 1

Dragon Fruit

Custard Cream Microwave Version Ingredients

Eggs: 2 egg yolks only
Flour: 10g
Sugar: 30g
Powdered sugar: As needed
Heavy cream: 200ml (1 cup)
Milk: 150ml
Vanilla extract: 3 drops from 1 bottle
 

 
Custard Cream Microwave Method Equipment

Whisk (only needed for light mixing, but essential for a smooth texture)
Heatproof glass bowl (approx. 20cm diameter)
Sieve (either handheld or round type)
Measuring cup (available at dollar stores or Amazon)
 

I mention measuring cups here because precise measurement is essential for making sweets.
Whether you're using a microwave version or a full-scale recipe, measuring cups will always come in handy.
Take this opportunity to get one.
by Pro.O.
 

Custard Cream (Microwave Version) Recipe
 
1. Crack the yolks from 2 eggs into a heatproof glass bowl. Using a whisk, mix by drawing zigzag lines vertically and horizontally.
2. Sift the all-purpose flour directly into the bowl.
3. Add the milk to the bowl.
4. Heat uncovered in a 600W microwave for 2 minutes.
5. Remove and mix with a whisk in a zigzag motion to smooth it out.
7. Heat in a 600W microwave for 1 minute.
8. Mix with a whisk as in step 5.
9. Heat in a 600W microwave for 1 minute (3 times total).
10. Remove and mix with a whisk.
11. Add 3 drops of vanilla extract and mix lightly.
(Normally, this would be chilled and stored, but since we're eating it right away, leave it as is.)
 

First, cut the spout with scissors to make a hole.

Custard Cream - Authentic Version - Ingredients
Eggs: 2 egg yolks only
Flour: 10g
Sugar: 30g
Powdered sugar: As needed
Heavy cream: 200ml (1 cup)
Milk: 150ml
Vanilla extract: 3 drops from 1 bottle, or vanilla beans (from 1 vanilla pod)
Myers' Original Dark Rum: 1 capful
(This is for 5 dried grapes)
 
Custard Cream Authentic Version Equipment
Whisk (only needed for a little mixing, but necessary for a smooth texture)
Heat-resistant glass bowl, approx. 20cm diameter
Sieve, handy type, either round or flat
Measuring cup, available at 100-yen shops or Amazon
Apron
Oven mitt
30cm bamboo spatula (Turner)
Fruit knife or paring knife
Heat-resistant glass bowl: 1
Milk pans: 2, or a milk pan and a saucepan slightly larger than the milk pan
Lightly dampened and wrung-out towel: 1, to place under the saucepan containing the finished custard cream
 
Custard Cream: Authentic Version
Preparation
Pierce the vanilla bean pod with the tip of a knife, then slice along the pod's length to split it open.
Black seeds will spill out from inside the pod. These are the vanilla beans. Save the pod too, as it will be used later. 
 
Authentic Recipe
1. Crack egg yolks into a heatproof bowl. Add sugar and sift in cake flour. Mix each time by drawing zigzag lines vertically and horizontally with a whisk.
2. Pour milk into a milk pan and heat until just before boiling. Remove from heat once small bubbles form around the pan's edge.
3. Add vanilla beans and pod to the milk in the pan.

From here, we enter the stage where making custard cream is said to be the most challenging.
Speed is crucial.
Mix as quickly as you possibly can.
 
Move everything except the gas stove and cooking essentials to the table.
Remove anything that could cause you to trip from around the stove.
 
You will need a milk pan or a slightly larger saucepan to place over the heat, three milk pans so you can pour the contents into the saucepan immediately, a towel to place underneath, a 30 cm bamboo spatula (Turner), and pot holders or oven mitts.
Place one roll of paper towels next to the stove.
Turn down the heat slightly and prepare yourself physically.
If necessary, place a glass of water a little away from the stove and the milk pan next to it.
If you don't take this seriously, you will fail and burn yourself.

4 Transfer all contents of the heatproof bowl from step 1 to a saucepan slightly larger than the milk pan.
5 Place the saucepan from step 4 on the stove with the heat turned off.
6 Place the milk pan with the milk and vanilla beans mixed together next to the stove. Be sure to place it on the side of your dominant hand.
7 Put on an apron and a mitt on the hand opposite your dominant hand (to prevent burns).
8. Place a bamboo spatula (Turner) right next to the milk pan with the milk and vanilla beans, on your dominant side. Now, remove only the vanilla pod.
9. Place the bamboo spatula (Turner) so that you can grab it immediately, with the handle facing your body.
If you don't place it where you can really grab it immediately, you will fail.

What we're about to do is cook the all-purpose flour in the paste we mixed in step 1. By cooking it while stirring, we create a smooth custard cream with the perfect thickness.

Success here means you'll achieve the same custard cream as a professional pastry chef.
Please take this seriously.
The custard cream is the key to a successful Peach stew.
Let's give it our best effort.
If you're going to do it, do it the first-class way to create a first-class product.
Without the same calmness and seriousness you bring to your work, you won't achieve custard cream.

10. Firmly grasp the pot handle with one hand.

Cooking failures often stem from the complacency of those who've never made a dish before, thinking, “I don't need to follow the recipe that closely.” This is especially true for baking. Unless you do everything precisely and seriously, you're bound to fail.
 
In my opinion, most recipes are either processes and measurements that professional chefs or culinary researchers have learned from masters with over 50 years of experience and refined over decades of practice, or processes that chefs with over 20 years of experience have tested and perfected by making the same thing at least ten times.
There's no reason you should fail if you follow the recipe.

Heavy cream and measuring spoons

First-time cooks may still encounter mishaps and fail, but most recipe books are designed for those making a dish for the first time and unfamiliar with cooking.
Stay calm, mentally visualize the process flow beforehand, lay out all your tools, and double-check your ingredients—they're crafted to ensure success.
 
Custard cream is one of the more challenging elements in baking, but even more difficult is the task of baking the thin choux pastry shells in the oven after misting them with water to make them puff up.
The choux shells won't puff properly unless the misting water is applied just right, triggering the chemical reaction needed for expansion.
Getting the shells to puff in a home oven is considered a miracle after only about three attempts.

And inside that choux pastry is the custard cream.
From now on, if someone brings you homemade cream puffs or gives them to you personally, eat them with gratitude so deep you might suspect romance.
11. Use your dominant hand to set the heat to medium-low. If it's too low, the custard will fail. Medium-low heat. Do this precisely.
12. As soon as the flame ignites, pour the milk from the milk pan into the saucepan with your dominant hand. Use the absolute minimum amount you'd use to make the thinnest crepe imaginable—the kind where you can almost see the bottom of the pan.
Consider this entire action to take no longer than 0.1 seconds.
13. Immediately set the milk pan aside, grab the bamboo spatula, and tilt it diagonally toward your body inside the pot. Mix at your absolute fastest speed, scraping the paste and milk against the pot bottom.
Continue mixing the entire paste and milk in the saucepan, drawing large and small circles.
 
The speed should be like wiping windows at a busy gas station. It will make noise, but that speed is correct.
 
Hold the handle firmly to keep the saucepan from sliding off the burner. Press the pan down onto the burner and continue stirring rapidly with your dominant hand using the bamboo spatula.
Keep stirring until the white color of the milk dissolves into the yellow paste in the milk pan and disappears from view.
 
14. Once the first batch of milk has disappeared, immediately add the same amount of milk to the egg-colored paste in the pot and stir again in the same manner.
 
Repeat this process at least five times until all the milk is used up.
 
The bamboo spatula (Turner) will feel heavy during this process, but this is a sign that the custard cream is successful. It is successful when it becomes thick and sticky.

Peeled Dragon Fruit The white flesh is a good design

18 Arrange Peach slices on a plate and spread custard evenly over them
19 Scatter Dragon Fruit pieces, balancing the custard and Peaches
20 Top with 5 raisins soaked in Myers' rum
21 Lightly dust with powdered sugar for a chic finish
 
Done!

Peach stew


each Stew - Vegan Menu
 
How to Make Homemade Vegan Custard
Ingredients: Soy milk (or preferred plant-based milk), rice flour (or cornstarch), cane sugar or maple syrup, vanilla extract, etc.
 
Steps:
1. Place rice flour and soy milk in a saucepan. Mix well before heating to prevent lumps.
2. Cook over low heat, stirring constantly with a wooden spoon. Once thickened, add sugar or maple syrup to your desired sweetness and mix well.
3. Add vanilla extract for flavor.
4. Remove from heat. Let cool slightly, then refrigerate until chilled. 
 
from Google AI
 

Custard made with powder and water
Just as there are instant mixes where you simply mix powder and water (or milk) into cream to make it in an instant, there are also products for custard cream that you make just by mixing powder and water.
 
The Amazon links for the following two custard powder products are for Japan only.
It seems their international availability is unknown.
 
Nippon Mecha-Raku Custard Cream Mix
40g × 6 packs ¥1,345
 
Amazon Link
 

Unfortunately, this product is only available in Japan. 
If you're overseas, please try buying it when you visit Japan. (Apparently, a halal version isn't available yet either. What a shame.)  

This appears to be a commercial-use custard powder.
 
Seiei Custard Powder 500g
CUSTARD POWDER Commercial Use Custard Cream 1060 yen
 
Amazon Link

 

There also seems to be a Halal custard powder available.
 
Egg-Free Custard Powder (500g) 1100 yen
 
Amazon Link

 
 

Yellow Peaches before cutting and cut Dragon fruit


This Peach dessert tastes best when the custard cream is warm.
 
Please serve it to someone dear to you who's going through the toughest days of the year or is feeling down even on an ordinary day.
 
In that case, double the quantities.
BRME Enamel. 
 
 
Reference Books: Process Order Only
 
Simple Cookies and Cakes Like Western Books
Tomoko Nishioka
Shufu to Seikatsu Sha
 
 
 
" If you don't understand it, put it on toast! "
Mater A


Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A






 
 
20251114 23:42 Added music.
20251116 23:59 Revised the text and made significant changes.
20251116 10:28 AM Rrevised the text.
 
 
 
 
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