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うっかりカツカツやって来て、うっかり居ない。( By O.)
 

2025/11/14

何が何だかわからないメニュー・フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき / A menu where I can't figure out what's what / Chinese-style sticky rice dumplings with smoked duck made using a frying pan and tea leaves—a baffling menu item / Great Hacking / 1Cabin

 

 

 何が何だか分からないメニュー

フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき
 
 
これは3種類のちまきを各2個ずつ計6個作ります。
 
フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまきの作り方
 
材料6個分

もち米 2合
(360cc )
焼き豚 150g

鴨肉 150g
サラミ 15cm
カマンベールチーズ 1/4個 
海老 好きな種類を1パック 本数なら8匹 小海老なら16匹
椎茸 5枚

銀杏 1袋(茹でてあるもの)
筍の水煮(細く切ってあるもの)–1袋(最小サイズ)
中華出汁 水600ccに対する規定量
出汁 600cc(水600ccに中華出汁を規定量入れる)
八角 スターアニスのこと
大蒜 各2片ずつ
 
大蒜 各2片ずつ
 
味付け1/3個分
ちまきの具材を3種類作る為、1種類分の分量を書いている
1種類しか作らない場合は、この分量を3倍にする 

醤油 各大さじ1/3
砂糖 小さじ1/3
オイスターソース 大さじ1/3
酒(紹興酒 焼酎 日本酒 ジン)大さじ1/3 
塩 各小さじ1/2 
ごま油 各大さじ3 (無ければ油に各大さじ1の胡麻を入れる)

ちまき用の竹皮 8枚入(6枚入り)を1袋
凧糸 麻紐(クリップで挟むのも簡単 6個) 適量
 
鴨肉の燻製用
砂糖 大さじ 1ー2
ダージリンかアールグレイの紅茶のティーバック 3個   
アルミホイル
網 鴨肉を乗せて燻す様100円均一で売っている。フライパンの中に入る直径の大きさ 1個
 
 
作り方 

前日までに必要な道具
 
蒸籠
 
 
蒸籠を乗せる鍋

 
このように水を張った鍋の上に重ねます。

 
ちまきの皮と凧糸またはクリップ
 
鴨肉の燻製用の網
 
食べる前日に準備するもの
 
もち米を米から親指の第一関節までの水につけてラップをして翌日まで置く。(常温保存)
 
竹皮を袋から出し、緩く丸め、深鍋の中に入れ、竹皮が完全に浸かるまでお湯を入れて、冷めるまで置いておく 
 
鴨肉の燻製をフライパンで作っておく
 
鴨肉の燻製の作り方
道具
フライパン、アルミホイル、網
材料 鴨肉 2切れ、ダージリン、アールグレイ等香りの強い紅茶のティーバック1個、砂糖大さじ1-2
 
1 フライパンに底から1センチの高さに水を入れる
2 沸騰したらアルミホイルを底にひき、破いたティーバックの茶葉と砂糖を入れる
3 網の上に、鴨肉を置く
4 フライパンの蓋か、アルミホイルで覆う
 
10分火にかける
鴨肉の中心部分がダークルビーレッドになっていたら、出来上がり。
 
レシピ引用
Amazonリンク
山と渓谷社 フライパンで山ごはん (Kindle版)

当日
1 海老の殻を剥く。水道の水を糸のように出したまま、その下でエビの足を取り、殻を取る。尻尾は取れば一気に何も考えずに食べられるが、尻尾を付けたままの方が出汁が出て旨味が増す
 
2  細切りの筍をサイコロ状(0.5c㎥)にする為、細かく切る
 
3 焼豚、鴨肉、サラミ、カマンベールチーズを同様にサイコロ状に切り、銀杏1袋の中身を1/3ずつ分ける
 
4 フライパンに油を引き、強火にかける 

5 もち米、焼豚、銀杏、筍の微塵切り、を入れ、もち米に艶が出たら(凡そ2分後)、出し汁を入れる
 
6 水分が無くなるまで強火でかき混ぜながら炒め続ける
 
7  皿に取って冷ます
 
5、6、7 の工程で、3種類の材料を作る。今焼き豚のちまきの具を作ったので、残り2種類の組み合わせは、
⚫️サラミとカマンベールチーズ
 銀杏
 筍の微塵切り
 
⚫️鴨の燻製
 銀杏
 筍の微塵切り
 
にして、5、6、7の工程をそれぞれ繰り返して具材を作る
 
8 柔らかくしておいた竹の皮の内側(白っぽい部分)の水気をキッチンペーパーかタオルで拭き、油を薄く同じくキッチンペーパーで塗る
 
9 具材をそれぞれ竹の皮で包み、凧糸麻糸かクリップで止める
 
包み方例はこちらを見て包んでほしい。
 
 【完全版】中華ちまきの包み方ガイド from 料理メディア Nadia
 
 
包んで凧紐で縛り、蒸しあがったちまき3種類

10 鍋に水を上から5センチまで入れ、中に八角を1個入れて沸騰させる
 
11 泡が出る程、沸騰したら、中に竹皮で包み、クリップか紐で閉じたちまきを入れた蒸籠を乗せる
 
蒸籠の下に引く竹のマットは紙のオーブンシートで代用可 竹のシートは中華道具屋にある
 
12 既に具材に火が通っているので、10分蒸し、10分後火を止め、そのまま10分寝かせる
 
紐を切って(クリップを取って)、中身を食べる。 

中華ちまき(中華おこわ)参考メニュー

究極の中華ちまき/中華おこわレシピ

 

 
 
私とProf.O.は、鴨の燻製の中華ちまきが一番美味しかった。これは白ワインやロゼに合う。軽い赤ワインにも合うと思う。
Master Aは、サラミとクリームチーズの中華ちまきが一番美味しかったそう。これはビールに合う。とのこと。
 
 
焼き豚の中華ちまき

美味しいですよ。 

フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき ヴィーガンバージョン 

3種類の具材の肉を、無花、黄桃、レーズンバター(クリームチーズは除く)にして、同材料・同様にして作る。
 
 
無花果

無花果単体



 
"分からなければ、トーストに乗せろ!"
Mater A 


・桃のシチュー (エナメル創作)は、午後9時に公開します。
 
 
Do Different! 
 BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 
 
20251120 13:28 文章を直しました。
 
 
 
 
 
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purish = the real deal
 
A menu where I can't figure out what's what
 
・Chinese-style sticky rice dumplings with smoked duck made using a frying pan and tea leaves

This recipe makes 6 dumplings total: 2 of each of 3 varieties.

How to Make Chinese-style Sticky Rice Dumplings with Smoked Duck Using a Frying Pan and Tea Leaves


Ingredients for 6 dumplings
Glutinous rice – 2 cups
Roast pork – 150g
Duck meat – 150g
Salami – 15cm
Camembert cheese – 1/4 piece
Shrimp – 1 pack of your favorite type, or 8 large shrimp, or 16 small shrimp
Shiitake mushrooms – 5 pieces
Canned bamboo shoots (thinly sliced) – 1 small bag
Chinese broth – 600cc (made with 600cc water and the specified amount of Chinese broth powder)
Star anise
Garlic: 2 cloves each
 
Garlic: 2 cloves each
 
Seasoning for 1/3 portion
 
This recipe lists the amount for one type of filling to make three types of chimaki.
If making only one type, triple this amount.
 
Soy sauce: 1/3 tablespoon each
Sugar: 1/3 teaspoon each
Oyster sauce: 1/3 tablespoon each
Liquor (Shaoxing wine, shochu, sake, gin): 1/3 tablespoon each
Salt: 1/2 teaspoon each
Sesame oil: 3 tbsp each (if unavailable, add 1 tbsp sesame seeds to oil)

Bamboo leaves for rice dumplings: 1 pack (6 leaves)
Kite string or hemp twine (clips work too - 6 pieces): as needed
For smoking the duck meat
Sugar: 1-2 tablespoons
Darjeeling or Earl Grey tea bags: 3
Aluminum foil
Wire rack: For placing the duck meat to smoke. Available at 100-yen stores. Size to fit inside a frying pan. 1 piece
 
 
Instructions

Tools needed by the day before
 

Steamer Basket

 

Steamer basket Pot


 

Place them on top of the pot filled with water like this.

 
 

Rice dumpling wrappers and Kite String or Clips

 
Smoking Rack for Duck Meat 

Prepare the day before eating
 
Soak glutinous rice in water up to the first knuckle of your thumb. Cover with plastic wrap and leave until the next day. (Store at room temperature)
 
Remove bamboo leaves from the bag, loosely roll them into a bundle, and place in a deep pot. Add hot water until the bamboo leaves are completely submerged. Leave until cool. 
 
Prepare the smoked duck in a frying pan

How to Make Smoked Duck TOOLS
 
Frying pan, aluminum foil, grill rack
Ingredients: Duck meat 2 slices, 1 tea bag of strongly scented black tea (Darjeeling, Earl Grey, etc.), 1-2 tablespoons sugar
 
1. Add water to the frying pan to a depth of 1 cm from the bottom.
 
2. Once boiling, line the bottom with aluminum foil, add the tea leaves from the torn tea bag and sugar.
 
3. Place the duck meat on the wire rack.
 
4. Cover with the frying pan lid or aluminum foil.
 
 
Cook for 10 minutes.
When the center of the duck meat turns dark ruby red, it's done.
 
Recipe Source
Amazon Link
Yama-kei Publishers: Mountain Cooking in a Frying Pan (Kindle Edition)
 
On the day
1. Peel the shrimp. Run cool water in a thin stream and remove the legs and shells under it. Removing the tails allows eating without thinking, but leaving them on enhances the broth and umami flavor.

2. Finely chop the julienned bamboo shoots into 0.5cm cubes.

3. Dice the roast pork, duck meat, salami, and Camembert cheese in the same Dice into cubes. Divide the contents of one bag of ginkgo nuts into three equal portions.
 
4. Heat oil in a frying pan over high heat.

5. Add glutinous rice, char siu pork, ginkgo nuts, and finely chopped bamboo shoots. Once the rice glistens (about 2 minutes), pour in the broth.

6. Continue stir-frying over high heat until all liquid evaporates.

7. Transfer to a plate and let cool.

Steps 5, 6, and 7 create three types of ingredients. Since we just made the char siu filling for the sticky rice rolls, the remaining two combinations are:
⚫️ Salami and Camembert cheese
 Ginkgo nuts
 Finely chopped bamboo shoots
⚫️ Smoked duck
 Ginkgo nuts
 Finely chopped bamboo shoots
 
Repeat steps 5, 6, and 7 for each combination to prepare the fillings.
 
8. Wipe moisture from the inner side (whitish part) of the softened bamboo leaves with paper towels or a towel. Lightly coat with oil using the same paper towels.

9. Wrap each filling in a bamboo leaf and secure with kite string, hemp thread, or a clip.
 
 

Look refer to this guide for wrapping instructions.
【Complete Edition】Guide to Wrapping Chinese Zongzi from Cooking Media Nadia

 

Wrapped and tied with kite string, three types of freshly steamed rice dumplings

 
10. Fill a pot with water to 5 cm from the top, add one star anise, and bring to a boil.
 
11. Once it boils vigorously enough to produce bubbles, place a steamer basket inside. Wrap the maki rolls in bamboo leaves and secure them with a clip or string before placing them in the basket.
 

The bamboo mat placed under the steamer basket can be substituted with parchment paper. Bamboo sheets are available at Chinese cookware stores.


12. Since the ingredients are already cooked, steam for 10 minutes, turn off the heat after 10 minutes, and let it rest for another 10 minutes.

Cut the string (remove the clip) and eat the contents.

 

Chinese Zongzi (Chinese Glutinous Rice) Reference Menu
 
The Ultimate Chinese Zongzi/Chinese Glutinous Rice Recipe
 
 

Prof. O. and I thought the smoked duck Chinese sticky rice dumpling was the most delicious. This pairs well with white wine or rosé. I think it would also go well with a light red wine.

Master A said the salami and cream cheese Chinese sticky rice dumpling was the most delicious. He said this pairs well with beer.

 

Chinese-style sticky rice dumplings with roast pork

 
It's delicious.
 
Vegan Version of Chinese Rice Dumplings with Smoked Duck Made in a Skillet with Tea Leaves
 
Substitute the three types of meat fillings with figs, yellow peaches, and raisin butter (excluding cream cheese), then prepare using the same ingredients and method.
 
 

Fig

 
a Fig
 

“If you don't know what to do with it, put it on toast!”
Mater A


・Peach Stew (Enamel Creation) will be released at 9 PM.
 

Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A

 

 

20251120 13:28 Revised the text.

 

 
 
 
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何が何だか分からないメニュー ・雷魚のお粥(メコンデルタ流) / A menu where I can't figure out what's what / Snakehead fish congee (Mekong Delta style) / Great Hacking / 1Cabin


 
 何が何だか分からないメニュー
 
・雷魚のお粥(メコンデルタ流)
フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき
・桃のシチュー (エナメル創作)

雷魚のお粥の作り方(メコンデルタ流)
 
雷魚のお粥(メコンデルタ流)はベトナムの料理です。
ですがお住まいの地域によっては雷魚が手に入り難いので、手に入れやすい魚で結構です。
鰻・鱈・鰊の燻製の缶詰(キッパーズ)がお薦めです。
私は鱈で試作しました。
 
材料
米180cc
水180cc-200cc
出汁昆布20cm(中華出汁で代用する場合 水200ccの規定量)
鱈の切り身 2切れを4等分に切っておく
太い青ネギ 3本を細かく刻む
オイスターソース 大さじ1
卵 一個をカップに割って混ぜておく
白胡麻 大さじ2
 
作り方
1 鍋に水180cc-200ccを入れて米180ccを入れ、一周だけかき混ぜる
2 出汁昆布20cm(か中華出汁水180cc-200ccへの指定量)を乾いたまま入れる
3 火に掛ける 
4  沸騰したら中火にする
5 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる
 6 鱈の切り身(雷魚)2切れを4等分に切っておいたのを全部入れる
7 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる 
8 太い青ネギ3本を細かく刻んだものを全部入れる
9 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる
10  煮えたら、オイスターソース大さじ1と卵1個をカップに割って混ぜておいたものと白胡麻大さじ2を入れて3周混ぜる
 
11 オイスターソース大さじ1と卵1個をカップに割って混ぜておいたものと白胡麻大さじ2を入れて3周混ぜ、太い青ネギ3本を細かく刻んだものを全部入れた、鱈の切り身(雷魚)2切れを4等分に切っておいた180ccと水180cc-200で炊いた雷魚のお粥に入れた卵1個をカップに割って混ぜておいたものに火が通ったら完成
 
雷魚のお粥 ヴィーガンバージョン 

材料
米180cc
水180cc-200cc
出汁昆布20cm(中華出汁で代用する場合 水200ccの規定量)
車麩(くるまふ) 2切れを4等分に切っておく
太い青ネギ 3本を細かく刻む
オイスターソース 大さじ1
卵 一個をカップに割って混ぜておく
(卵が無ければ、蓋をする)
白胡麻 大さじ2
 
車麩(くるまふ)は日本の越後の特産です。
無ければ木綿豆腐を4等分して、フライパンに油を引いて両面焼いたもので代用
 
作り方
車麩(くるまふ) 2切れを4等分に切っておいたものを水に30分浸しておいて、手のひらで軽くしぼり、上記の工程の10から続ける。
 
美味しいですよ。
 
"分からなければ、トーストに乗せろ!"
Mater A 

フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華おこわ
・桃のシチュー (エナメル創作)
はそれぞれ午後3時・午後5時に公開します。
 
Do Different! 
 BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 
 
 
 
 
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purish = the real deal
 
A menu where I can't figure out what's what
 
 
・Snakehead Fish Congee (Mekong Delta Style) 
 
・Chinese Sticky Rice with Smoked Duck Made Using a Frying Pan and Tea Leaves 
 
・Peach Stew (Enamel Creation)How to Make 
Snakehead Fish Porridge (Mekong Delta Style)
 
Snakehead Fish Porridge (Mekong Delta Style) is a Vietnamese dish.
 
However, depending on where you live, snakehead fish may be hard to find, so any readily available fish will do.Smoked eel, cod, or herring JHONE WEST (KIPPERS) are recommended. 
I tested it using cod.
 
IngredientsRice: 180cc
Water: 180cc-200cc
Dashi kombu: 20cm (If substituting with Chinese broth, use the standard 200cc of water)
Cod fillets: 2 fillets, cut into 4 equal pieces
Thick green onions: 3 stalks, finely chopped
Oyster sauce: 1 tablespoon
Egg: 1 egg, beaten in a cup
White sesame seeds: 2 tablespoons 
 
Instructions
1.  Add 180-200cc water to a pot, add 180cc rice, and stir just once.
2.  Add the 20cm piece of dashi kombu (or the specified amount of Chinese broth for 180-200cc water) without wetting it.
3.  Place over heat.
4.  Once boiling, reduce to medium heat.
5.  When scum (white foam) rises, skim it off with a skimmer and discard.
6.  Add all 2 cod fillets (or snakehead fish), previously cut into 4 equal pieces.
7.  When scum (white foam) rises, skim it off with a skimmer and discard. 
8.  Add all finely chopped thick green onions (3 stalks).
9.  When scum (white foam) rises, skim it off with a slotted spoon and discard.
10. Once simmering, add 1 tbsp oyster sauce, 1 egg (beaten in a cup), and 2 tbsp white sesame seeds. Stir 3 times. 
11. Add the mixture of 1 tablespoon oyster sauce and 1 egg (beaten in a cup), plus 2 tablespoons white sesame seeds.
 
Stir 3 times. Add all the finely chopped thick green onions. (Pike) Cut 2 fillets into 4 pieces each. Add to the pike congee cooked with 180cc rice and 180-200cc water. Add the egg beaten in a cup. Once cooked through, it's done.
 
 
Pike Congee Vegan Version
 
Ingredients180cc rice180-200cc waterDashi kombu 20cm (if substituting with Chinese broth, use the standard amount of 200cc water)Kuruma fu (wheat gluten) 2 pieces, cut into 4 equal piecesThick green onions 3 stalks, finely choppedOyster sauce 1 tablespoonEgg 1, cracked into a cup and beaten(If no egg is available, cover with a lid)
 
And So white sesame seeds 2 tablespoons Kurumafu is a specialty of Echigo, Japan.
If unavailable, substitute with firm tofu cut into 4 equal pieces, fried on both sides in oil in a frying pan. 
Method Soak the 2 slices of kurumafu (cut into 4 equal pieces) in water for 30 minutes. 
Lightly squeeze with your palm and continue from step 10 above. 
 
It's delicious.
 
“If you don't get it, just put it on toast!”
Mater A
 
・Chinese-style sticky rice with smoked duck made in a frying pan with tea leaves
・Peach stew (Enamel Original)
 
will be released at 3 PM and 5 PM respectively.
 
 
Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 
 
20251114 13:34 Rrevised the text.
 
 
 
 
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Translated with DeepL.com (free version)

 

一年で最も嫌な日々のTo-Do List / The To-Do List for the Most Hated Days of the Year / Great Hacking / 1Cabin

私達からのプランは、
 
1年で最も嫌な日々だけ、異教徒になります。
 
その日はどうするの?
と例によって尋ねられたら、
素敵な微笑みを浮かべて、
「その日々だけ異教徒なんだ。」
と答えます。 
 
そして本当に異教徒として過ごします。
地球上に存在しない宗派として、
単に何が何だか分からない料理を作り、
何が何だか分からない過ごし方をします。
 
何が何だか分からないメニューは本日の午後1時に、
メニュー、レシピ、必要な道具を公開します。
 
以上です。
じゃまた後で。
 
Do Different.
もちろん、ヴィーガン用のメニューもありますよ。 

”その日は  ヒップ  ヘップに過ごすんだ!”
by BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 

 
20251114 10:39 カテゴリを追加しました。
 
 
 
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OK Everyone, Our plan is this:

For only the most unpleasant days of the year, we become pagans.

When asked, as usual,

“What do you do on those days?”

we'll flash a lovely smile and reply,

“We're pagans only on those days.” 

 

And then we truly live as pagans.

As a denomination that doesn't exist on Earth,

we simply cook dishes that make "A menu where I can't figure out what's what " and spend our time in ways That make "A menu where I can't figure out what's what "


 The menu where I can't figure out what's what will be revealed today at 1 PM,

along with the recipes and necessary tools.


That's all.

See you later.

 

Do Different.

OF COURS, We also have a vegan menu.
 
 
“That day, we'll spend it at  Hip  Hep!” 

by BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A


Translated with DeepL.com (free version)

 
purish = the real deal

20251114 10:39 Category added.
 
 
 
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2025/11/13

良いBar:本日の雑感(不定期)/ Good Bar: Today's Random Thoughts (Irregular)

 
 
街の旅を良くしていましたので、旅行者の目でBarの話をすると。
 
ホテルから歩いて丁度良い距離に良いBarがあると嬉しいです。
良いBarとは、私の場合、安全でお酒の時間を正確に提供できるBarです。
 
観光スポット目当てではなく、街そのものを観光するスタイルの旅行者でしたので、その街がどういう所か、滞在している街の良いBarに来ている街の人達は、どのような雰囲気なのか、どのような感触の方達なのかを知りたいんです。
それがこそが旅の土産なんですね。
 
観光ですか? ご旅行ですか? と尋ねられても、それ以上詮索しないルールを知っているお店が、私の好きな店です。
来た所の話を行った街でわざわざしたくはありません。
なのに、あらら、というお店は、普段居る場所での時間から離れたくて来ているのに、普段居る場所の話をするんですね。
やって来た街の人達とそこの街の普段の雰囲気に触れたくて来ているので、安全確認の為の質問が終わったら、お酒を飲む時間を正確に提供して欲しいんです。
 
話したかったら話好きのお店に行きます。
例えばスナックや交流目的のお店。
私はお酒を飲んでいる時は、あまり話をしたくありません。
静かにこのお酒美味しいな。しみじみとお店のインテリア素敵だな。とうっとりして、街の雑踏から離れた店の日常にも酔いたいですし、やって来た街でニセモノのそこで暮らしている人達になりたいからです。
 
お母さんぽい人が居て、煩く世話を焼かれたり説教とかされると二度と行きません。(そもそも行こうとしない。)
街の郷愁は、その街の人々の無関心と普段の雰囲気の中に存在するからです。
 
あと少し気まずい話題ですが。
トイレはある程度広く、綺麗で、入り口をロック出来て、パウダールームとプライベートルームが別れていて、十分な空間があると、とても安心出来ます。
Barに大荷物は持って行きませんが、お酒の途中でルージュを直すので、パウダールームにはバッグを置くスペースが必要ですし、真夏以外は薄いコートやジャケットを着ていますので、掛けられるスペースがあると助かるんですよね。
 
トイレは殆どが洋式ですので(日本では和式のトイレもある所はありますが、事前に張り紙等でお店側が教えて下さいますよ。)どの性を持っていても座ってプライベートタイムを過ごすのが常識になりつつ有り、とても嬉しいです。 
 
プライベートルームでトイレットペーパーが切れていたら、替えましょう。
プライベートルームに入る前に皆、絶対確認するんだから、切れていたら替えるなりお店の人を呼びましょう。
 
 

しつこく書きますが、何故か国内では、インバウンド旅行者達は騒がしいだの大声で話しながら歩くだの洋式トイレの使い方が分からないだの、インターネットのすごく小さな場所「だけで」デマが罷り通っているようですが。
街でインバウンドの観光客とすれ違ったり、お店で一緒になったりした事のある日本人の大多数は、それは違うと知っています。
 
インバウンド観光客達は、事前にインターネットで日本の社会マナーを調べてから来日して下さっているようで、此方の不手際でロッカー数が足りないだけでご本人達は何も悪くないのに、バスの中や電車の中でスーツケースをしっかり押さえ、少しでも他の客の為に通路を空けようと、見ている此方が気の毒になるくらい気を遣ってらっしゃいます。
 
それに皆さんとても静かですよ。
日本に来て楽しくして賑々しく過ごしているくらいで(あの光景を見かけると、私達も明るく温かい気持ちになりますよね)、あの音量で煩いのなら、日曜日の私達の方が何万倍も煩いですよ。
 
すぐ上のセンテンスは、インバウンドの来日客達がとても気を遣って下さっている事を、私も皆さんと同じように知っていますよ。ご安心下さい。と、日本人の大多数の方々に向かって書いています。 

良いBarですが、お店の中にも雑踏があると嬉しいです。
私はそういう誰もこちらを気にせず、だけど周囲が丁度良くそれぞれのテーブルのお酒の時間を過ごしている中で、カウンターに座るのが好きです。
バーテンダー達と一言二言言葉を交わして、その店の感触を味わい、メニューを選んで美しいお酒を愉しんでいます。
 
正直、私はBarで出会いを期待していません。
私見ながら、クラシカルな映画でBarの出会いがあるのは、滅多に無いロマンティックだから描かれているのではないでしょうか?
じゃあBarで何をしているのか、と訊かれれば、お酒を飲みに行っています。
 
・・・他に何があるんですか?
 
 ・ 
 
ここで珍しく事前予告を。
 
全世界で最も嫌な日が近付いて来て居ます。
分かるけど、一年で最も嫌な日が近付いて来てます。
 
その嫌な日の有用な過ごし方を皆で考えました。
 
2025年11月14日金曜日の午前10時にブログに出します。
宜しければ、
一年で最も嫌な日への準備に充ててください。
 
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A 


 



 
20251114 00:42 文章を直しました。
 
 
 
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 ・ 


I used to travel around cities a lot, so I'll talk about bars from a traveler's perspective.
 
I'd be happy to find a good bar within a pleasant walking distance from the hotel.
For me, a good bar is one that's safe and serves drinks promptly.
 
I was the type of traveler who explored the city itself rather than just tourist spots. I wanted to understand what kind of place the city was, what kind of atmosphere the locals who frequented the good bars in the city I was staying in had, and what kind of vibe they gave off.
That's what makes for a real souvenir from a trip.
 
Even if asked, “Are you sightseeing? Or traveling?”, my favorite places are the ones that know the rule of not prying further.
I don't want to talk about where I came from in the city I've come to visit.
Yet, oh dear, some places make you talk about your usual surroundings, even though you came here to escape that very routine.
I come to connect with the people of this city and experience its everyday atmosphere. So, once the safety questions are over, I want them to serve me my drinks precisely on time.
 
If I want to talk, I'll go to a place known for chatting.
Like a snack bar or a place designed for socializing.
When I'm drinking, I don't really want to talk much.
I want to quietly savor the drink, think “This is delicious,” and deeply appreciate the lovely interior. I want to get lost in the shop's everyday atmosphere, away from the city's hustle and bustle, and become a fake local in the town I've come to.
 
If there's a motherly type who nags me or lectures me, I won't go back. (I won't go in the first place.)
The nostalgia of a city exists in the indifference of its people and the ordinary atmosphere.
 
Now, a slightly awkward topic.
I feel very reassured when the restroom is reasonably spacious, clean, has a lockable door, separates the powder room from the private stalls, and offers ample space.
I don't bring large bags to bars, but I do need space in the powder room to set my bag while touching up my lipstick mid-drink. Also, except in the height of summer, I wear a light coat or jacket, so having a place to hang it is a huge help.
 
Since most toilets are Western-style (though some places in Japan still have squat toilets, the establishment will inform you beforehand with signs or notices), it's becoming common sense for people of any gender to sit down for their private time, which is wonderful.
 
If the toilet paper is out in a private room, replace it.
Everyone checks before entering a private room, so if it's out, replace it or call a staff member.
 
I'll keep repeating this, but for some reason within Japan, rumors seem to run rampant in tiny corners of the internet claiming that inbound tourists are noisy, walk around talking loudly, or don't know how to use Western-style toilets.
 
The vast majority of Japanese people who have crossed paths with inbound tourists on the street or encountered them in shops know this isn't true.
 
Inbound tourists seem to research Japanese social etiquette online before arriving. Even when it's our fault there aren't enough lockers, they aren't at fault at all. Yet, on buses and trains, they hold onto their suitcases tightly, trying to keep the aisle clear for other passengers. They're so considerate it makes you feel sorry for them.
 
And everyone is very quiet.
If they're just enjoying themselves and having a lively time in Japan (seeing that makes us feel bright and warm too, doesn't it?), then if that volume is considered noisy, we're ten thousand times noisier on Sundays.
 
The sentence above is written to the majority of Japanese people, saying: I know, just like you all do, that inbound visitors to Japan are being very considerate. Please rest assured.

It's a good bar, but I'd be happy if there was a bit of hustle and bustle inside too.
I like sitting at the counter in that kind of place where no one pays attention to you, but everyone around is enjoying their drinks at their own tables in just the right atmosphere.
I exchange a word or two with the bartenders, get a feel for the place, choose from the menu, and enjoy a beautiful drink.
 
Honestly, I don't go to bars expecting to meet someone.
In my opinion, isn't the bar encounter in classic movies depicted because it's such a rare romanticism?
So if you ask me what I'm doing at a bar, I'm there to drink.
 
...What else is there?

Here's a rare advance notice.

 the Most Disgusting Day of the Year Useful day in the entire world is approaching.

I know,  the Most Disgusting Day of the Year Useful day of the year is approaching.

We've all thought about useful ways to spend that  the Most Disgusting Day of the Year Useful day.

 

I'll post it on my blog
 at 10 AM on Friday, November 14, 2025.

 

If you like, please use it to prepare for  the Most Disgusting Day of the Year Useful day of the year.

 

BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A


Translated with DeepL.com (free version)





 

20251114 00:42 Revised the text.

 

 
 
 
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