何が何だか分からないメニュー
・フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき
これは3種類のちまきを各2個ずつ計6個作ります。
フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまきの作り方
材料6個分
もち米 2合 (360cc )
焼き豚 150g
鴨肉 150g
サラミ 15cm
カマンベールチーズ 1/4個
海老 好きな種類を1パック 本数なら8匹 小海老なら16匹
椎茸 5枚
銀杏 1袋(茹でてあるもの)
筍の水煮(細く切ってあるもの)–1袋(最小サイズ)
中華出汁 水600ccに対する規定量
出汁 600cc(水600ccに中華出汁を規定量入れる)
八角 スターアニスのこと
大蒜 各2片ずつ
味付け1/3個分
ちまきの具材を3種類作る為、1種類分の分量を書いている
1種類しか作らない場合は、この分量を3倍にする
醤油 各大さじ1/3
砂糖 各小さじ1/3
オイスターソース 各大さじ1/3
酒(紹興酒 焼酎 日本酒 ジン)各大さじ1/3
塩 各小さじ1/2
ごま油 各大さじ3 (無ければ油に各大さじ1の胡麻を入れる)
ちまき用の竹皮 8枚入(6枚入り)を1袋
凧糸 麻紐(クリップで挟むのも簡単 6個) 適量
鴨肉の燻製用
砂糖 大さじ 1ー2
ダージリンかアールグレイの紅茶のティーバック 3個
アルミホイル
網 鴨肉を乗せて燻す様100円均一で売っている。フライパンの中に入る直径の大きさ 1個
作り方
前日までに必要な道具
鴨肉の燻製用の網
食べる前日に準備するもの
もち米を米から親指の第一関節までの水につけてラップをして翌日まで置く。(常温保存)
竹皮を袋から出し、緩く丸め、深鍋の中に入れ、竹皮が完全に浸かるまでお湯を入れて、冷めるまで置いておく
鴨肉の燻製をフライパンで作っておく
鴨肉の燻製の作り方
道具
フライパン、アルミホイル、網
材料 鴨肉 2切れ、ダージリン、アールグレイ等香りの強い紅茶のティーバック1個、砂糖大さじ1-2
1 フライパンに底から1センチの高さに水を入れる
2 沸騰したらアルミホイルを底にひき、破いたティーバックの茶葉と砂糖を入れる
3 網の上に、鴨肉を置く
4 フライパンの蓋か、アルミホイルで覆う
10分火にかける
鴨肉の中心部分がダークルビーレッドになっていたら、出来上がり。
レシピ引用
Amazonリンク
山と渓谷社 フライパンで山ごはん (Kindle版)
当日
1 海老の殻を剥く。水道の水を糸のように出したまま、その下でエビの足を取り、殻を取る。尻尾は取れば一気に何も考えずに食べられるが、尻尾を付けたままの方が出汁が出て旨味が増す
2 細切りの筍をサイコロ状(0.5c㎥)にする為、細かく切る
3 焼豚、鴨肉、サラミ、カマンベールチーズを同様にサイコロ状に切り、銀杏1袋の中身を1/3ずつ分ける
4 フライパンに油を引き、強火にかける
5 もち米、焼豚、銀杏、筍の微塵切り、を入れ、もち米に艶が出たら(凡そ2分後)、出し汁を入れる
6 水分が無くなるまで強火でかき混ぜながら炒め続ける
7 皿に取って冷ます
5、6、7 の工程で、3種類の材料を作る。今焼き豚のちまきの具を作ったので、残り2種類の組み合わせは、
⚫️サラミとカマンベールチーズ
銀杏
筍の微塵切り
⚫️鴨の燻製
銀杏
筍の微塵切り
にして、5、6、7の工程をそれぞれ繰り返して具材を作る
8 柔らかくしておいた竹の皮の内側(白っぽい部分)の水気をキッチンペーパーかタオルで拭き、油を薄く同じくキッチンペーパーで塗る
9 具材をそれぞれ竹の皮で包み、凧糸麻糸かクリップで止める
包み方例はこちらを見て包んでほしい。
【完全版】中華ちまきの包み方ガイド from 料理メディア Nadia
10 鍋に水を上から5センチまで入れ、中に八角を1個入れて沸騰させる
11 泡が出る程、沸騰したら、中に竹皮で包み、クリップか紐で閉じたちまきを入れた蒸籠を乗せる
12 既に具材に火が通っているので、10分蒸し、10分後火を止め、そのまま10分寝かせる
紐を切って(クリップを取って)、中身を食べる。
中華ちまき(中華おこわ)参考メニュー
私とProf.O.は、鴨の燻製の中華ちまきが一番美味しかった。これは白ワインやロゼに合う。軽い赤ワインにも合うと思う。
Master Aは、サラミとクリームチーズの中華ちまきが一番美味しかったそう。これはビールに合う。とのこと。
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| 焼き豚の中華ちまき |
"分からなければ、トーストに乗せろ!"
Mater A
・桃のシチュー (エナメル創作)は、午後9時に公開します。
Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
20251120 13:28 文章を直しました。
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A menu where I can't figure out what's what
・Chinese-style sticky rice dumplings with smoked duck made using a frying pan and tea leaves
This recipe makes 6 dumplings total: 2 of each of 3 varieties.
How to Make Chinese-style Sticky Rice Dumplings with Smoked Duck Using a Frying Pan and Tea Leaves
Ingredients for 6 dumplings
Glutinous rice – 2 cups
Roast pork – 150g
Duck meat – 150g
Salami – 15cm
Camembert cheese – 1/4 piece
Shrimp – 1 pack of your favorite type, or 8 large shrimp, or 16 small shrimp
Shiitake mushrooms – 5 pieces
Canned bamboo shoots (thinly sliced) – 1 small bag
Chinese broth – 600cc (made with 600cc water and the specified amount of Chinese broth powder)
Star anise
Garlic: 2 cloves each
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| Garlic: 2 cloves each |
Seasoning for 1/3 portion
This recipe lists the amount for one type of filling to make three types of chimaki.
If making only one type, triple this amount.
Soy sauce: 1/3 tablespoon each
Sugar: 1/3 teaspoon each
Oyster sauce: 1/3 tablespoon each
Liquor (Shaoxing wine, shochu, sake, gin): 1/3 tablespoon each
Salt: 1/2 teaspoon each
Sesame oil: 3 tbsp each (if unavailable, add 1 tbsp sesame seeds to oil)
Bamboo leaves for rice dumplings: 1 pack (6 leaves)
Kite string or hemp twine (clips work too - 6 pieces): as needed
For smoking the duck meat
Sugar: 1-2 tablespoons
Darjeeling or Earl Grey tea bags: 3
Aluminum foil
Wire rack: For placing the duck meat to smoke. Available at 100-yen stores. Size to fit inside a frying pan. 1 piece
Instructions
Tools needed by the day before
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Place them on top of the pot filled with water like this. |
Smoking Rack for Duck Meat
Prepare the day before eating
Soak glutinous rice in water up to the first knuckle of your thumb. Cover with plastic wrap and leave until the next day. (Store at room temperature)
Remove bamboo leaves from the bag, loosely roll them into a bundle, and place in a deep pot. Add hot water until the bamboo leaves are completely submerged. Leave until cool.
Prepare the smoked duck in a frying pan
How to Make Smoked Duck TOOLS
Frying pan, aluminum foil, grill rack
Ingredients: Duck meat 2 slices, 1 tea bag of strongly scented black tea (Darjeeling, Earl Grey, etc.), 1-2 tablespoons sugar
1. Add water to the frying pan to a depth of 1 cm from the bottom.
2. Once boiling, line the bottom with aluminum foil, add the tea leaves from the torn tea bag and sugar.
3. Place the duck meat on the wire rack.
4. Cover with the frying pan lid or aluminum foil.
Cook for 10 minutes.
When the center of the duck meat turns dark ruby red, it's done.
Recipe Source
Amazon Link
Yama-kei Publishers: Mountain Cooking in a Frying Pan (Kindle Edition)
On the day
1. Peel the shrimp. Run cool water in a thin stream and remove the legs and shells under it. Removing the tails allows eating without thinking, but leaving them on enhances the broth and umami flavor.
2. Finely chop the julienned bamboo shoots into 0.5cm cubes.
3. Dice the roast pork, duck meat, salami, and Camembert cheese in the same Dice into cubes. Divide the contents of one bag of ginkgo nuts into three equal portions.
4. Heat oil in a frying pan over high heat.
5. Add glutinous rice, char siu pork, ginkgo nuts, and finely chopped bamboo shoots. Once the rice glistens (about 2 minutes), pour in the broth.
6. Continue stir-frying over high heat until all liquid evaporates.
7. Transfer to a plate and let cool.
Steps 5, 6, and 7 create three types of ingredients. Since we just made the char siu filling for the sticky rice rolls, the remaining two combinations are:
⚫️ Salami and Camembert cheese
Ginkgo nuts
Finely chopped bamboo shoots
⚫️ Smoked duck
Ginkgo nuts
Finely chopped bamboo shoots
Repeat steps 5, 6, and 7 for each combination to prepare the fillings.
8. Wipe moisture from the inner side (whitish part) of the softened bamboo leaves with paper towels or a towel. Lightly coat with oil using the same paper towels.
9. Wrap each filling in a bamboo leaf and secure with kite string, hemp thread, or a clip.
Look refer to this guide for wrapping instructions.
【Complete Edition】Guide to Wrapping Chinese Zongzi from Cooking Media Nadia
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Wrapped and tied with kite string, three types of freshly steamed rice dumplings |
10. Fill a pot with water to 5 cm from the top, add one star anise, and bring to a boil.
11. Once it boils vigorously enough to produce bubbles, place a steamer basket inside. Wrap the maki rolls in bamboo leaves and secure them with a clip or string before placing them in the basket.
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The bamboo mat placed under the steamer basket can be substituted with parchment paper. Bamboo sheets are available at Chinese cookware stores. |
12. Since the ingredients are already cooked, steam for 10 minutes, turn off the heat after 10 minutes, and let it rest for another 10 minutes.
Cut the string (remove the clip) and eat the contents.
Chinese Zongzi (Chinese Glutinous Rice) Reference Menu
The Ultimate Chinese Zongzi/Chinese Glutinous Rice Recipe
Prof. O. and I thought the smoked duck Chinese sticky rice dumpling was the most delicious. This pairs well with white wine or rosé. I think it would also go well with a light red wine.
Master A said the salami and cream cheese Chinese sticky rice dumpling was the most delicious. He said this pairs well with beer.
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Chinese-style sticky rice dumplings with roast pork |
It's delicious.
Vegan Version of Chinese Rice Dumplings with Smoked Duck Made in a Skillet with Tea Leaves
Substitute the three types of meat fillings with figs, yellow peaches, and raisin butter (excluding cream cheese), then prepare using the same ingredients and method.
“If you don't know what to do with it, put it on toast!”
Mater A
・Peach Stew (Enamel Creation) will be released at 9 PM.
Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
20251120 13:28 Revised the text.














