O先生によるエナメル紹介



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うっかりカツカツやって来て、うっかり居ない。( By O.)
 

2025/11/14

何が何だか分からないメニュー ・雷魚のお粥(メコンデルタ流) / A menu where I can't figure out what's what / Snakehead fish congee (Mekong Delta style) / Great Hacking / 1Cabin


 
 何が何だか分からないメニュー
 
・雷魚のお粥(メコンデルタ流)
フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華ちまき
・桃のシチュー (エナメル創作)

雷魚のお粥の作り方(メコンデルタ流)
 
雷魚のお粥(メコンデルタ流)はベトナムの料理です。
ですがお住まいの地域によっては雷魚が手に入り難いので、手に入れやすい魚で結構です。
鰻・鱈・鰊の燻製の缶詰(キッパーズ)がお薦めです。
私は鱈で試作しました。
 
材料
米180cc
水180cc-200cc
出汁昆布20cm(中華出汁で代用する場合 水200ccの規定量)
鱈の切り身 2切れを4等分に切っておく
太い青ネギ 3本を細かく刻む
オイスターソース 大さじ1
卵 一個をカップに割って混ぜておく
白胡麻 大さじ2
 
作り方
1 鍋に水180cc-200ccを入れて米180ccを入れ、一周だけかき混ぜる
2 出汁昆布20cm(か中華出汁水180cc-200ccへの指定量)を乾いたまま入れる
3 火に掛ける 
4  沸騰したら中火にする
5 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる
 6 鱈の切り身(雷魚)2切れを4等分に切っておいたのを全部入れる
7 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる 
8 太い青ネギ3本を細かく刻んだものを全部入れる
9 灰汁(白いもの)が浮いてきたら、デートルで掬い、捨てる
10  煮えたら、オイスターソース大さじ1と卵1個をカップに割って混ぜておいたものと白胡麻大さじ2を入れて3周混ぜる
 
11 オイスターソース大さじ1と卵1個をカップに割って混ぜておいたものと白胡麻大さじ2を入れて3周混ぜ、太い青ネギ3本を細かく刻んだものを全部入れた、鱈の切り身(雷魚)2切れを4等分に切っておいた180ccと水180cc-200で炊いた雷魚のお粥に入れた卵1個をカップに割って混ぜておいたものに火が通ったら完成
 
雷魚のお粥 ヴィーガンバージョン 

材料
米180cc
水180cc-200cc
出汁昆布20cm(中華出汁で代用する場合 水200ccの規定量)
車麩(くるまふ) 2切れを4等分に切っておく
太い青ネギ 3本を細かく刻む
オイスターソース 大さじ1
卵 一個をカップに割って混ぜておく
(卵が無ければ、蓋をする)
白胡麻 大さじ2
 
車麩(くるまふ)は日本の越後の特産です。
無ければ木綿豆腐を4等分して、フライパンに油を引いて両面焼いたもので代用
 
作り方
車麩(くるまふ) 2切れを4等分に切っておいたものを水に30分浸しておいて、手のひらで軽くしぼり、上記の工程の10から続ける。
 
美味しいですよ。
 
"分からなければ、トーストに乗せろ!"
Mater A 

フライパンと紅茶の葉で作る鴨肉の燻製入り中華おこわ
・桃のシチュー (エナメル創作)
はそれぞれ午後3時・午後5時に公開します。
 
Do Different! 
 BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 
 
 
 
 
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purish = the real deal
 
A menu where I can't figure out what's what
 
 
・Snakehead Fish Congee (Mekong Delta Style) 
 
・Chinese Sticky Rice with Smoked Duck Made Using a Frying Pan and Tea Leaves 
 
・Peach Stew (Enamel Creation)How to Make 
Snakehead Fish Porridge (Mekong Delta Style)
 
Snakehead Fish Porridge (Mekong Delta Style) is a Vietnamese dish.
 
However, depending on where you live, snakehead fish may be hard to find, so any readily available fish will do.Smoked eel, cod, or herring JHONE WEST (KIPPERS) are recommended. 
I tested it using cod.
 
IngredientsRice: 180cc
Water: 180cc-200cc
Dashi kombu: 20cm (If substituting with Chinese broth, use the standard 200cc of water)
Cod fillets: 2 fillets, cut into 4 equal pieces
Thick green onions: 3 stalks, finely chopped
Oyster sauce: 1 tablespoon
Egg: 1 egg, beaten in a cup
White sesame seeds: 2 tablespoons 
 
Instructions
1.  Add 180-200cc water to a pot, add 180cc rice, and stir just once.
2.  Add the 20cm piece of dashi kombu (or the specified amount of Chinese broth for 180-200cc water) without wetting it.
3.  Place over heat.
4.  Once boiling, reduce to medium heat.
5.  When scum (white foam) rises, skim it off with a skimmer and discard.
6.  Add all 2 cod fillets (or snakehead fish), previously cut into 4 equal pieces.
7.  When scum (white foam) rises, skim it off with a skimmer and discard. 
8.  Add all finely chopped thick green onions (3 stalks).
9.  When scum (white foam) rises, skim it off with a slotted spoon and discard.
10. Once simmering, add 1 tbsp oyster sauce, 1 egg (beaten in a cup), and 2 tbsp white sesame seeds. Stir 3 times. 
11. Add the mixture of 1 tablespoon oyster sauce and 1 egg (beaten in a cup), plus 2 tablespoons white sesame seeds.
 
Stir 3 times. Add all the finely chopped thick green onions. (Pike) Cut 2 fillets into 4 pieces each. Add to the pike congee cooked with 180cc rice and 180-200cc water. Add the egg beaten in a cup. Once cooked through, it's done.
 
 
Pike Congee Vegan Version
 
Ingredients180cc rice180-200cc waterDashi kombu 20cm (if substituting with Chinese broth, use the standard amount of 200cc water)Kuruma fu (wheat gluten) 2 pieces, cut into 4 equal piecesThick green onions 3 stalks, finely choppedOyster sauce 1 tablespoonEgg 1, cracked into a cup and beaten(If no egg is available, cover with a lid)
 
And So white sesame seeds 2 tablespoons Kurumafu is a specialty of Echigo, Japan.
If unavailable, substitute with firm tofu cut into 4 equal pieces, fried on both sides in oil in a frying pan. 
Method Soak the 2 slices of kurumafu (cut into 4 equal pieces) in water for 30 minutes. 
Lightly squeeze with your palm and continue from step 10 above. 
 
It's delicious.
 
“If you don't get it, just put it on toast!”
Mater A
 
・Chinese-style sticky rice with smoked duck made in a frying pan with tea leaves
・Peach stew (Enamel Original)
 
will be released at 3 PM and 5 PM respectively.
 
 
Do Different!
BRMC Enamel. / Prof.O. / Master A
 
 
20251114 13:34 Rrevised the text.
 
 
 
 
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